Wandelroutes
&
wintersport

Wandelen in Sauerland

Sauerland is voor veel Nederlanders niet alleen geschikt voor een mooie skivakantie, maar staat ook bekent om de mooie wandelingen. Als wandelaar kan je genieten van prachtige dichtbeboste bergen, lommerrijke dalen en uitgestrekte weilanden. Wat velen daarnaast waarderen zijn de typische Duitse vakwerkhuizen, wat direct zorgt voor dat echte vakantie gevoel. 

Sauerland bied tal van opties voor actieve en ontspannen wandelroutes. Deze wandelroutes bevinden zich in de verschillende natuurgebieden van Sauerland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Rothaargebergte, het Arnsberger Wald en de Diemelsee. 

Huisje winterberg bevind zich direct aan een van deze natuurgebieden en wandelroutes, namelijk het Rothaargebergte. De wandeling start in Brilon en eindigt in Dillenburg. In totaal is de Route 154,80 KM lang. De meeste wandelaars bewandelen dit pad in 8 etappes. In deze acht etappes bevinden zich kleine verrassingen. Denk aan het blotenvoetenpad of de hangbrug. 

Het Arnsberger Walt kent tal van wandelroutes. Naast beuken en sparren zijn er ook diverse kronkelende beekjes met ondiepe grindbodems te vinden. Het natuurreservaat kent 585 hectare “wildnisgebiet” en 109 hectare “naturwaldzelle”.  De Hellerberg is de grootste Naturwaldzelle in Noordrijn-Westfalen. Tijdens een wandeling in dit gebied is de kans aanwezig om een zwarte specht of een raaf te horen. Daarnaast bevinden zich er ook edelherten, Sika-Herten en met geluk kan je de zwarte ooievaar in de lucht zien zweven. 

De diemelsee is niet alleen geschikt voor mooie wandelroutes, maar ook voor zwemmen, varen, wandelen, vissen  etc. laat je hier inspireren op leuke uitjes: https://www.fewozentrale-willingen.de/tourist-info-diemelsee-nl.html . Naast dat de dimmelsee een mooie toeristische plek is zijn er ook leuke wandelroutes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling langs de stuwdam en het stuwmeer, de wandeling via de panoramaweg of de naturschutzgebiet wandeling bij de Diemelsee. Kijk voor mooie tips op: https://www.komoot.nl/guide/471679/de-mooiste-attracties-rond-diemelsee .

kijk op: https://www.komoot.nl/guide/197/wandelen-in-het-sauerland voor mooie wandelingen in Saurland.

Wintersport vakantie

In de omgeving van huisje Winterberg bevinden zich diverse skigebieden, namelijk: Skigebied- winterberg en postweise. De skigebieden zijn vaak begaanbaar vanaf december en uiterst tot half maart. Kijk voor je vertrekt altijd omdat de piste begaanbaar zijn. Aan de pieste liggen diverse horeca gelegenheden (sneeuwwitchen, kappe, Der Brabander,…) en in Winterberg zelf zijn diverse appreski gelegenheden (Der Brabander, de Tenner, ….).  

Het skigebied in winterberg bestaat uit een aantal pistes die zich uitstrekken over diverse heuvels. De pieste zijn aan de korte kant, maar je hebt echt het gevoel van een skigebied. De skigebieden zijn geschikt voor beginners of voor gevorderden en ervaren wintersporters voor een weekendje wintersport. Het skigebied bestaat namelijk uit 51% blauwe piste, 44% rode piste en 3% zwarte piste. In totaal beschikt het wintersportgebied over 27 KM piste. Het voordeel van het skigebied in winterberg is dat het beschikt over stoeltjes liften, waar zowel Langewieze en Neuastenberg veelal beschikken over sleepliften. 

Onze favoriete pieste zijn toch wel Sneeuwwitchen en Kappe. Hier kan je bij tijde horeca gelegenheden ook heerlijk genieten van een hapje of een drankje. De drukke momenten zijn in het skigebied vooral in de weekenden en de vakanties.

Hoewel de liften in postweide vooral bestaat uit sleepliften heeft het skigebied twee belangrijke voordelen. het skigebied is namelijk een stuk rustiger dit betekend ruimere bochten en kortere wachttijd bij de liften. Daarnaast beschikt het skigebied ook over een showpark met daarin kickers, rails, corners en andere obstakels. het bestaat uit 3 opties, easy, jibe en profi.