Sauerland is voor veel Nederlanders niet alleen geschikt voor een mooie skivakantie, maar staat ook bekent om de mooie wandelingen. Als wandelaar kan je genieten van prachtige dichtbeboste bergen, lommerrijke dalen en uitgestrekte weilanden. Wat velen daarnaast waarderen zijn de typische Duitse vakwerkhuizen, wat direct zorgt voor dat echte vakantiegevoel.
Sauerland biedt tal van opties voor actieve en ontspannen wandelroutes. Deze wandelroutes bevinden zich in de verschillende natuurgebieden van Sauerland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Rothaargebergte, het Arnsberger Wald en de Diemelsee.
Huisje winterberg bevindt zich direct aan een van deze natuurgebieden en wandelroutes, namelijk het Rothaargebergte. De wandeling start in Brilon en eindigt in Dillenburg. In totaal is de Route 154,80 KM lang. De meeste wandelaars bewandelen dit pad in 8 etappes. In deze acht etappes bevinden zich kleine verrassingen. Denk aan het blotenvoetenpad of de hangbrug.
Het Arnsberger Walt kent tal van wandelroutes. Naast beuken en sparren zijn er ook diverse kronkelende beekjes met ondiepe grindbodems te vinden. Het natuurreservaat kent 585 hectare “wildnisgebiet” en 109 hectare “naturwaldzelle”. De Hellerberg is de grootste naturwaldzelle in Noordrijn-Westfalen. Tijdens een wandeling in dit gebied is de kans aanwezig om een zwarte specht of een raaf te horen. Daarnaast bevinden zich er ook edelherten, Sika-Herten en met geluk kan je de zwarte ooievaar in de lucht zien zweven.
De diemelsee is niet alleen geschikt voor mooie wandelroutes, maar ook voor zwemmen, varen, wandelen, vissen etc. laat je hier inspireren op leuke uitjes: https://www.fewozentrale-willingen.de/tourist-info-diemelsee-nl.html . Naast dat de dimmelsee een mooie toeristische plek is zijn er ook leuke wandelroutes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling langs de stuwdam en het stuwmeer, de wandeling via de panoramaweg of de naturschutzgebiet wandeling bij de Diemelsee. Kijk voor mooie tips op: https://www.komoot.nl/guide/471679/de-mooiste-attracties-rond-diemelsee .
Kijk op: https://www.komoot.nl/guide/197/wandelen-in-het-sauerland voor mooie wandelingen in Sauerland.